Tokaj-Hétszölö
Ungern
/
Tokaj-Hegyalja
Tokaj-Hétszőlő producerar torra och söta ekologiska viner från de vulkaniska sluttningarna kring av Tokaj-berget, kring floderna Tisza och Bodrog. På denna historiska plats - där det under klara dagar går att se ända till Slovakien och Ukraina - har områdets unika vinstilar skyddats av lag sedan 1772.
Tokaj-Hétszölö specialiserar sig på rena och eleganta viner av områdets lokala druvsorter, med stort fokus på kvalitetsdruvan Furmint. Att jobba enligt ekologiska metoder har alltid varit en självklarhet, och certifieringarbetet av domänens 55 hektar påbörjades 2009. Alla viner, såväl torra som söta, bär ekologisk certifiering sedan årgång 2016. Det utomordentligt goda dessertvinet Tokaji Aszú 5 Puttonyos är även det gjort på 100 % Furmint.
Tokaj-Hétszölö drivs idag av Michael Reybier, som även är ansvarig för Bordeaux-egendomen Cos d'Estournel. Denna Tokajproducents långa historia sträcker sig tillbaka till 1502, då en familj med namnet Garai helt enkelt valde ut de 7 bästa vingårdarna i regionen. Hét Szolo betyder "sju vingårdar" på ungerska. Därefter har ägare som bibelöversättaren Gaspar Karoli, den transylvanska prinsen Gabor Bethlen och den kungliga Habsburg-familjen avlöst varandra. Historien fortsätter!